Vaatehuolto ja materiaalivalinnat – näin vaatteesi säilyvät kauniina pitkään

Laadukkaiden asujen oikea säilytystapa sekä huolto takaavat, että vaate pysyy hyvännäköisenä palvellen käyttäjäänsä pitkään. Esimerkiksi turhan ahkera peseminen lyhentää vaatteen elinkaarta merkittävästi ja varsinkin villavaatteiden kohdalla pesua kannattaa välttää niin kauan kuin se suinkin on mahdollista. Vaatteiden lisäksi myös kengät kannattaa huoltaa kauden alussa tai lopussa: näin ne säilyttävät ominaisuutensa ja näyttävät jaloissasi upeilta vuodesta toiseen!

Tahranpoisto ja tuuletus – vaatehuolto ei tarkoita turhaa pesua

Pesemme vaatteita liian usein, liian suurella pesuainemäärällä ja aivan turhaan. Pesuvälien harventaminen säästää sekä vaatetta että ympäristöä puhumattakaan kustannuksista. Usein pelkkä tahranpoisto tai tuuletus riittää vaatteen huolloksi jopa paremmin kuin vesipesu. Näin varsinkin neuleiden ja villavaatteiden kohdalla.

Toki haisevat ja selvästi likaiset vaatteet tarvitsevat puhdistuakseen pesun. Lisäksi osa vaatteista kaipaa pesua ihan jokaisen käyttökerran jälkeen, kuten esimerkiksi puuvillasta valmistetut t-paidat, alusvaatteet ja urheiluun tarkoitetut treenivaatteet. Housut, pitkähihaiset ja hameet tarvitsevat pesua harvemmin, ei missään nimessä jokaisen käytön jälkeen. Kaikkein harvemmin pesua vaativat neuleiden lisäksi takit sekä asusteet.

Arat materiaalit pestään käsin tai koneen villavaatteiden pesuohjelmalla pesupussissa, alhaisessa lämpötilassa. Pesty neule tulisi kuivattaa vaakatasossa, esimerkiksi kuivaustelineen päällä, ei henkarissa tai varsinkaan kuivausrummussa. Pesun sijasta neuletta voi huoltaa myös höyryttämällä, tahrat tulisi kuitenkin poistaa ensin.

Materiaalivalinnat ratkaisevat – näin neule uudistuu kampaamalla

Aidot materiaalit säilyvät hyvännäköisenä pitkään. Akryyli ja polyesteri lisäävät vaatteen pesutarvetta sekä tekevät nyppyyntyneestä neuleesta helposti käyttökelvottoman. Myös villavaatteet nyppyyntyvät, mutta pienellä huollolla neuleen saa kammattua jälleen uudenveroiseksi – tämä ei keinokuitujen kohdalla ole mahdollista.

Neule kammataan asettelemalla se tasaiselle alustalle. Harja liikkuu toisessa kädessä jämäkästi, mutta ei missään nimessä neuletta venyttämällä kiskoen. Toinen käsi pitää neuletta paikoillaan. Nypyt poistetaan yhdensuuntaisin vedoin neuloksen suuntaisesti, ei koskaan sivuttain tai ”vastakarvaan”. Vaate säilyy hyvänä kun sen huoltaa kerran kauden aikana, tai jos käytät vaatetta ympäri vuoden, kaksi kertaa vuodessa.

Myös nahka tarvitsee hoitoa

Nahka on tyylikäs ja oikein käytettynä lähes ikuinen materiaali takissa, hameissa, kengissä ja käsineissä. Nahka ei pidä vedestä joten pesu ei nahalle sovi, tahranpoisto kylläkin. Venymiä ja polvipusseja voi poistattaa silittämällä, mieluummin vaatteen nurjalta puolelta tai päällipuolelta leivinpaperin kanssa. Hilseilevää ja kulunutta nahkaa voi myös rasvata siihen tarkoitetuilla nahanhoitoaineella. Tarkista aina, mitä laatua nahkatuotteesi on – erilaisille nahoille sopivat erilaiset tuotteet.

Kenkien huoltotoimenpiteet riippuvat pitkälti kenkien materiaalista – nahkakenkiä tulisi huoltaa rasvaamalla säännöllisesti, kankaiset vapaa-ajan kengät voi usein heittää jopa pesukoneeseen. Kaikki kengät pitävät kuitenkin kuivasta ja lämpimästä säilytystilasta. Kengät säilyttävät paremmin muotonsa kun niiden sisälle rypistetään säilytyksen ajaksi sanomalehti, lehtirullat pitävät myös varsikengät suorassa.



Ostoskorisi on tyhjä

Näytä vaihtoehdot